Kariyer Planlama Dersi

Amaç

Öğrencilerin yetenek, beceri, yetkinlik, kişilik ve bilgilerine göre kariyerlerini belirlemelerine ve planlamalarına destek olmak ve rehberlik etmektir. Belirsiz küresel gelişmeler altında, ders aynı zamanda öğrencileri farklı kariyer yolları, farklı çalışma ortamları, çeşitli sektörlerdeki farklı çalışma hayatları ile kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, akademi, sivil toplum kuruluşları(STK) gibi herbir farklı disiplinde kariyer fırsatları ve çeşitliliği ile öğrencileri tanıştırmaktır. Bu nedenle, ders kapsamında derslerin yanı sıra özel sektör, kamu sektörü, akademi, STK’lar, girişimciler, profesyoneller konuk  konuşmacı olarak davet edilmektedir.

İçerik ve İşleyiş

Kariyer Planlama dersi, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından oluşturulan taslak çerçevesine uygun olarak her hafta için hazırlanmış video ve etkinliklerle işlenecektir. Ders, üniversite öğretim üyeleri, sektör profesyonelleri, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası örgütlerden davet edilecek misafir eğiticilerle zenginleştirilecektir.

Ders kapsamına dahil edilecek destekleyici faaliyetler, öğrencilerin profesyonel başvurularda kullanılan yöntem ve araçlar konusunda bilgilendirilmelerini ve bu araçları en etkin şekilde kullanabilme becerisini kazanmalarını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu faaliyetler, uygulamalı etkinliklerle desteklenecektir. Kariyer merkezleri, öğrencilerin becerilerini geliştirmelerine destek olacak deneyim imkânları sunan faaliyetlerle dersi uygulamalı olarak takip edecektir.

Dersin yapısına ve içeriklerine dair önerilen program aşağıda sunulmuştur. Bu program, üniversitelerin ve dersi alacak öğrencilerin kayıtlı olduğu bölümlerin özelliklerine göre farklılıklar gösterebilir.

Öğrenim Çıktıları

Kariyer Planlaması, kişinin kendini tanıma ve potansiyelini keşfetme çabasıyla başlar. Bu dersin amacı, öğrencilerin ilgi alanları, kişisel özellikleri ve değerleri hakkında farkındalık kazanmalarını sağlayarak, gelecekteki hedefleriyle uyumlu bir kariyer planlaması yapabilmelerine yardımcı olmaktır. Bu kapsamda, Kariyer Planlama dersi ile öğrencilerde aşağıdaki öğrenim çıktılarının elde edilmesi hedeflenmektedir:

  • Kariyer Merkezlerinin ve Faaliyetlerinin Tanınması: Öğrencilerin Kariyer Merkezi tarafından sunulan hizmetlerden haberdar olmalarının sağlanması ve Kariyer Merkezi ile öğrenciler arasında bağ kurulması.
  • Öz Farkındalığın Artırılması: Öğrencilerin zekâ, kişilik, bilgi, beceri, yetenek ve yetkinlik gibi kavramları öğrenmeleri ve bu kavramların kariyer ile olan bağlantısını kurmaları.
  • Kariyer Seçeneklerinin Keşfedilmesi: Öğrencilerin kamu sektörü, özel sektör, akademi, sivil toplum kuruluşları gibi sektörleri tanımaları, sektörler arası farklılıkları kavramaları ve bu sektörlerdeki çalışma hayatını görmeleri.
  • İnce Becerilerin Geliştirilmesi: Kariyer sürecinde ince becerilerin geliştirilmesinin önemi hakkındaki farkındalığın artırılması.
  • Kariyer Planlamasına Katkı Sağlayacak Faaliyetlerin Keşfedilmesi: Öğrencilerin üniversite hayatları boyunca derslerinin dışında kariyerlerine katkı sağlayabilecek faaliyetler konusunda bilgilendirilmeleri.
  • Uluslararası Değişim Programlarının Tanınması: Öğrencilerin uluslararası değişim programlarının kişisel gelişime ve akademik hayata sağladığı katkıları ve kariyer planlarına olumlu yansımaları hakkında farkındalık kazanmaları.
  • Yetenek Kapısının Tanınması: Öğrencilerin Yetenek Kapısı yoluyla Kariyer Merkezlerinden danışmanlık alabileceklerini, fuar, seminer, çalıştay gibi faaliyetlere ve staj ilanlarına başvuru yapabileceklerini öğrenmeleri.